Oranje Worteltaart Koningsdag

Koningsdag traktatie: Worteltaart

Speciaal voor Koningsdag heb ik voor jullie een extra oranje worteltaart gemaakt. Vieren doe ik eigenlijk niet, maar het is wel een goed excuus om wat lekkers te bakken! Ook hou ik normaal helemaal niet van wortelen maar toch is deze taart één van mijn favorieten, waarvan dit mijn go-to recept is. Een beetje extra “oranje boven” effect en voila, klaar is je Koningsdag traktatie!

Een eerste blik op de ingrediënten geeft je misschien de indruk dat je er veel voor nodig hebt of dat de taart moeilijk te maken is. Niet is minder waar! Veel van de ingrediënten heb je vaak al in huis als je regelmatig bakt en iedereen kan dit maken.

Wat heb je nodig?

 • 175 ml kokos- of zonnebloemolie
 • 175 g rietsuiker
 • 3 eieren, losgeklopt
 • 175 g geraspte wortels
 • 85 g rozijnen
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 175 g volkorenbloem
 • 4 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • sinaasappelrasp ter garnering
 • 200 g roomkaas
 • 100 g poedersuiker
 • 2 el sinaasappelsap
 • rode en gele voedingskleurstof (of oranje)

Hoe doe je het?

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Vet een vierkante bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
 • Klop de olie, suiker en eieren los in een grote kom. Roer hierdoor de geraspte wortels, rozijnen en de geraspte sinaasappelschil
 • Meng de bloem met het bakpoeder, de kaneel en de nootmuskaat en roer dit door het wortelmengsel
 • Schep dit in de bakvorm en bak de worteltaart 40-45 minuten tot hij stevig en gerezen is
 • Maak ondertussen het glazuur. Meng hiervoor de roomkaas, de poedersuiker en het sinaasappelsap in een kom en klop dit tot een glad mengsel. Voeg met een satéprikker een klein druppeltje van de voedingskleurstof(fen) toe en herhaal dit tot je de gewenste kleur bereikt hebt (ik had geen oranje dus heb even moeten proberen door afwisselend rood en geel toe te voegen)
 • Wacht tot de taart volledig is afgekoeld en verdeel het glazuur over de cake met een paletmes
 • Garneer met wat geraspte sinaasappelschil

Tip: je kunt deze taart ook een gezondere twist geven door de bloem te vervangen door evenveel fijngemalen havermout en de suiker te vervangen door wat honing. Door de honing wordt de taart wel wat natter en minder stevig. Voor het glazuur kun je light roomkaas gebruiken of zelfs kwark, of je kunt het helemaal weglaten en alleen genieten van de cake.

Zelf vind ik dit recept waarschijnlijk de lekkerste worteltaart die ik tot nu toe geproefd heb (al zeg ik het zelf). De combinatie van kruiden, de frisse sinaasappelschil en het zoete van het glazuur maakt dit een echte topper!

Smakelijk!

The Baking Blogger

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *